top of page
  • lampinenar

Inspiraatiosta kestokasseihin

Mitä se on - inspiraatio? Tähän kysymykseen en osaa tyhjentävästi vastata, vaikka näin aluksi ajattelinkin. Tutkin asiaa hitusen ja pienellä googlettamisella selvisi, että olen koko ikäni käyttänyt termiä väärin.


Wikipedia valottaa inspiraatiota kristillisen teologian opin näkökulmasta: "Kristillisissä kirkoissa ajatellaan yleensä Raamatun synnyn takana olevan jonkinlainen jumalallinen ohjaus, jota kutsutaan inspiraatioksi." Jumalallinen ohjaus? Hämmennyn. En tässä ota kantaa siihen, onko kyseessä jumalallinen ohjaus kun teen kuvia, mutta sitä en ole tarkoittanut puhuessani inspiraatiosta. Tarvitsen lisää valaistusta asiaan.


Sivustolta Tieteen termipankki (https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus) antaa inspiraatioon kaksi pääteoriaa: klassisen näkemyksen, jossa inspiraatio on peräisin henkilön ulkopuolelta. Tämä teoria on vanha, jos muinaiset kreikkalaiset jne. sen mukaan inspiraatio oli jumalilta peräisin ja muusan aikaan saama. Toisen teorian mukaan inspiraatio on peräisin henkilön sisältä. Tämä näkemys sai kannatusta enemmän 1700-luvun jälkeen. Sittemmin inspiraatio on kärsinyt inflaatiosta eikä sen nimeen enää juuri vannota. Heikki Turusen (suomalainen kirjailija) korvaan ei jumalainen ääni lausu valmista tekstiä, mutta hän lausuu mielestäni viisauksia sanoessaan: "Inspiraation toinen nimi on ahkeruus".


Tuleepa se inspiraatio sisältä tai ulkoapäin, se on välillä kadoksissa. Silloin aloittaminen on vaikeaa ja tekeminen tahmeaa. Toiset puhuvat esimerkiksi "bloksita". Mikä silloin neuvoksi?


Kun maalaaminen tai koneella kuvan vääntäminen ei ota onnistuakseen, jätän akvarellit ja mäcin sovelluksineen hetkeksi ja tartun johonkin muuhun.Teen jotain kolmiuloitteista tai sotken sekatekniikalla. Itselle merkityksellistä on se, että tekeminen ei liity tahmeutta aiheuttavaan juttuun tai on prosessiltaan erilaista. Tällä kertaa flowta ja tekemiseen liittyvää luovuuden virtaa vauhditin maalaamalla kangasväreillä kangaskasseihin (olivat joululta unohtuneet kaapin kätköihin) humoristisia ja naivistisia hahmoja raikkailla väreillä ja vahvalla viivalla.


Puolisko tuossa kysyi, että mihin nämä kassit sitten ovat menossa? Todella hyvä kysymys. Ehdotuksia?


105 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page